НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА

Спільно з начальником відділу освіти Ольгою Каширіною, директором Сєвєродонецької школи-колегіуму Свергунової Л.В, педагогічної та батьківської громадськості, депутатами міської ради,проведено громадське обговорення на тему комплектації двох пілотних перших класів відповідно до Концепції нової української школи.

До розробки Проекту нового Стандарту початкової освіти були залучені найкращі вчителі-практики, науковці, громадські активісти, представники батьківських спільнот, іноземні консультанти. Його сформовано на основі досягнень успішних систем освіти за кордоном. Враховано здобутки українських інноваційних шкіл, які демонструють високу якість початкової освіти. Узято до уваги і досвід експериментального оновлення програм початкової освіти, яке відбулося у 2016 році.

У чому новизна?

Новизна нового Державного стандарту початкової загальної освіти: 1) компетентнісний підхід; 2) інтеграція предметів; 3) дитиноцентризм; 4) формування цілісної особистості, з увагою до інтелектуального, духовного, емоційного, соціального та фізичного розвитку;

5) зміна навчального середовища, яке повинно бути каналом інформації, стимулювати самостійне навчання, передбачати моделювання таких ситуацій, які дають змогу дитині планувати та організовувати власну навчальну діяльність, ухвалювати рішення та відповідати за них.

Влітку представники Міністерства освіти і науки відібрали школу-колегіум для впровадження експерименту з реформування початкової школи. Якщо говорити коротко, то це повна і сучасна комплектація двох перших класів сучасними меблями і необхідним інвентарем; перезавантаження співпраці педагогів і дітей, впровадження нового європейського підходу в навчанні, а точніше у вихованні дитини. Європейський підхід у навчанні,став доступним для Сєвєродонецьких малюків. Варто додати, що школа-колегіум увійшла в топ-100 навчальних закладів України, де впроваджується такий експеримент. "За" виступили фахівці відділу освіти,

педагоги установи, батьки і діти. Усі чекали й чекають запуску навчального європейського процесу.

Що вже зроблено нами в рамках апробації

1) Експертна комісія, до складу якої входять представники Державної інспекції закладів освіти та Інституту модернізації освіти, схвалила нашу участь у проекті, оглянувши навчальний заклад, вивчивши методичний супровід навчально-виховного процесу та поспілкувавшись з учителями у червні цього року.

2) Проведено роз’яснювальну роботу серед батьків майбутніх першокласників і сформовано 2 повні пілотні перші класи.

3) З 17 по 20 липня 2017 року вчителі пілотних класів Кулачко Інна Миколаївна і П’ятковська Ірина Іванівна та заступник директора з НВР Солодка Наталія Олександрівна взяли участь у регіональному тренінгу для педагогів експериментальних загальноосвітніх навчальних закладів з питань упровадження проекту Державного стандарту початкової загальної освіти на базі ЛОІППО .

4) З 18 по 23 серпня 2017 року вчителі англійської мови пілотних класів Семенова Ірина Олександрівна та Катрич Марина Олександрівна працювали на семінарі-тренінгу в м. Біла Церква. Цей семінар відбувся за ініціативи МОНУ в партнерстві з Британською Радою, Гете Інститутом та посольством Франції в Україні. Під час цих тренінгів вчителям проводилися воркшопи з методики викладання англійської мови, були презентовані матеріали для пілотування в першому класі від Cambridg Universiti Press та MM Publications та надані Навчально-методичні комплекси цих видавництв для використання під час пілотного проекту.

Уся колегіантська спільнота розуміє ступінь, міру і глибину відповідальності за результати нашої роботи в пілотному проекті. Адже за нашими наробками 1 вересня 2018 року вся Україна почне працювати в умовах нового Державного стандарту. І від того, як спрацюють пілотні школи, залежить успіх реформування освіти в нашій державі. Ми готові зробити крок уперед і покликати за собою. Майбутнє освіти – це майбутнє суспільства. Тож уперед до змін!

/Files/images/Рисунок1.jpg /Files/images/Рисунок4.jpg /Files/images/Рисунок2.jpg /Files/images/21368674_1642916159083994_887818798843543034_o.jpg /Files/images/IMG_8704.JPG /Files/images/21366907_1642916155750661_2733334330056501422_o.jpg /Files/images/IMG_8713.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 510

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.